Renovera din bostad

Det kan finnas flera anledningar till att man vill eller behöver renovera sitt boende. Man kanske planerar att sälja sin bostad, och vill göra några förbättringar för att kunna få ut ett bättre pris? Man kanske precis har köpt en lägenhet eller en villa, som är i behov av upprustning? Eller så kanske man helt enkelt tycker att ens hem behöver en uppdatering, för att man ska trivas bättre hemma. Oavsett anledningen till att man renoverar, finns det några saker man bör tänka på.

En av de första sakerna man bör göra är att planera en budget för renoveringen, och tänka igenom vilka material man vill använda och vad kostnaden blir för dem, liksom beräkna ungefär vad det kan kosta att anlita hantverkare och hur du ska finansiera detta. Du kan diskutera olika lånelösningar med din bank.

Beroende på syftet med renoveringen kan planeringen av materialval se annorlunda ut. Om det är ett nyköpt boende man ska bo i länge kan man satsa på material som passar ens personliga stil, medan man kanske bör välja mer neutrala material om renoveringen sker inför en försäljning.

När finansieringen och planeringen är klar, är det dags att anlita hantverkare för arbetet. För att undvika fuskbyggare och oseriösa hantverkare är det viktigt att göra en grundlig kontroll av firman. Även om du fått en viss hantverkare rekommenderad är det viktigt att kontrollera om firman har F-skatt. Det kan du göra genom att kontakta Skatteverket. Du bör också kontakta Kronofogdemyndigheten för att kontrollera om entreprenören är skuldsatt eller har obetalda skatter. För bolag som inte är en enskild firma går det också att kontrollera hos Bolagsverket att företagets bokföring har skötts som den ska av en revisor. Ytterligare en faktor att tänka på i detta skede är huruvida du kan få ROT-avdrag för hantverkarnas arbete.

De viktigaste renoveringarna för att öka värdet på ditt boende är badrum, kök och att måla om slitna eller fula rum. Mäklaren Anders Lewén menar att man inte behöver satsa på något exklusivt för att värdet ska öka – ett nytt kök behöver bara vara ett IKEA-kök. Oavsett vilken typ av renovering du gör och oavsett av vilken anledning – ta bilder före, under och efter processen. Det är alltid roligt att se tillbaka på förändringen!

Renovera din bostad 22

 

Taggar: , , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 xn--bttrebostad-l8a.se