Olika värmesystem för hus

Att välja uppvärmning till ditt hus kan vara svårt, alla värmesystem har både för- och nackdelar och det handlar främst om vad man vill prioritera. Under 1970-talet var direktverkande el vanligt i nybyggda hus på grund av den låga installationskostnaden och det minimala underhållet. Idag är det många som istället installerar bergvärme som är en form av värmepump. Andra alternativ är bland annat ved- eller pelletspanna, kamin eller fjärrvärme, utöver dessa finns också ett antal olika luftvärmepumpar, då är de vanligaste luft/luft, vatten/luft och frånluft-värmepump. Ibland kan det vara en bra idé att kombinera olika värmekällor för bästa resultat.

Rätt för dig och ditt boende

Hus med direktverkande el kan behöva komplimenterande uppvärmning för att hålla kostnaderna nere. De vanligaste alternativen är att installera en luft/luft-värmepump eller en kamin. Om man bör elda pellets eller ved beror till viss del på hur mycket tid man vill lägga ner på uppvärmningen. Pelletskaminer är ofta automatiska och kan ställas in med termostat eller timer, en vedeldad kamin kräver mer underhåll. Båda komplementen fungerar bäst i hus med öppen planlösning där den varma luften lätt kan ta sig genom rummen så välj rätt värmekälla för ditt boende. De andra uppvärmningssystemen är vattenburna, det innebär att vatten värms upp och pumpas ut i elementen som värmer huset. Vattenburna värmesystem är fördelaktiga då det finns fler uppvärmningsalternativ att välja bland.

Investera för framtiden

Vattenburna värmesystem har högre effektivitet än direktel i hus med mer än ett plan eftersom kostnaden för att värma upp elementen blir lägre. Det är vanligt att byta ut ett värmesystem med direktverkande el till ett vattenburet alternativ. Rören till elementen dras då vanligen i krypgrund, i eller utanpå väggen. Utöver installation tillkommer kostnaden för inköp av till exempel element. Trots relativt höga kostnader för bytet kan man räkna med att det är en investering som kommer göra det möjligt att spara pengar på uppvärmningen i framtiden. Om man väljer att göra bytet kan det vara en god idé att välja ett mer hållbart alternativ som bergvärme. I övrigt är det bra att välja energi från sol-, vatten- eller vindkraft.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 xn--bttrebostad-l8a.se