Att tänka på när du köper hus

Att köpa hus är ett livsviktigt beslut, och det är troligen det dyraste du någonsin kommer att köpa. Men gör man rätt behöver det inte bli onödigt dyrt, och man kommer att få ett hus som man kan trivas i och bo i resten av livet, om man så vill.

Det första man bör göra innan man ens börjar leta efter hus är att kontakta sin bank för att få ett förhandbesked om lån. Tillsammans med en bankman går man igenom ens ekonomi för att få veta hur mycket man kan (eller bör) låna, vilket alltså ger en den budget man måste förhålla sig till när man tittar efter potentiella nya hem. När du sitter i detta möte med banken behöver du inte känna att bankens ord är lag – det finns ofta utrymme för att förhandla ner räntor och avgifter.abode-987096_960_720

När man sedan börjar leta efter hus är det viktigt att man bildar sig en helhetsuppfattning av den lokala marknaden, så att man vet hur huset förhåller sig i pris jämfört med liknande objekt i närheten. Det kan också vara bra att ta reda på varför huset ska säljas, och hur länge det har legat ute på marknaden – det kan ge dig indikationer på om säljarna är beredda att acceptera bud under utgångspriset. Gå på många husvisningar, ställ många frågor till mäklaren, fråga runt hos grannarna – försök hålla dig så välinformerad som möjligt, helt enkelt.

Något som är mycket viktigt när man köper hus, och som skiljer sig från när man köper en lägenhet, är att man som köpare har undersökningsplikt. Det betyder att det är upp till dig att innan husköpet upptäcka eventuella fel i huset. Det bästa är att anlita en besiktningsman. Du kan hitta erfarna och seriösa besiktningsmän via Svenska Byggingenjörers Riksförbund, SBR.

När det är dags för budgivning gäller det att inte ryckas med och bjuda för högt. Bestäm en maxgräns redan innan, och gå inte över den. Det kan också vara viktigt att komma ihåg att det inte nödvändigtvis är det högsta budet som vinner, eftersom säljaren fritt kan välja köpare. Kanske prioriterar säljaren tidigt tillträde eller personkemi?

När ni så till slut har skrivit på alla papper, flyttat in alla kartonger och hunnit pusta ut, vill ni kanske både fira inflyttningen och inviga det nya sovrummet. Ni hittar allt ni behöver för firandet i form av sexleksaker på Vuxen.se.

 

Taggar: , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 xn--bttrebostad-l8a.se