Att planera en uteplats

Inför sommaren vill man som vinterdeprimerad och soltörstande svensk gärna ha en bekväm och vacker uteplats där man kan lapa upp solens strålar under våra sommarmånader. Som villaägare kan du relativt enkelt bygga en uteplats som är helt anpassad efter dina egna önskemål.

Det första du bör göra, innan du börjar planera något annat, är att bestämma dig för var på tomten uteplatsen ska vara. Detta kan kräva mycket eftertanke, eftersom du måste beakta flera faktorer, som antal soltimmar, hur mycket det blåser och hur mycket insyn grannarna har.  För att lättare bestämma sig är det en bra idé att under en period flytta runt utemöblerna till de olika potentiella uteplatserna och prova dem ett tag. Det bästa är om man har möjlighet att ägna en hel sommar åt detta, eftersom väder och vind kan påverka hur bra eller dålig en plats ter sig.

När du har bestämt dig för vilken sida av huset som är den bästa, har du ytterligare två val att ta ställning till. Det första gäller vilken typ av uteplats du vill ha, en altan eller ett däck. En altan vilar ovanpå en byggkonstruktion, och blir således ganska hög. Om altanen är mer än en halvmeter hög måste den ha ett räcke. Om du har barn och vill vara säker på att din uteplats är barnsäker bör räcket vara en meter högt, och det bör inte finnas springor mellan 11 och 13 centimeter stora, eftersom det då finns risk att barnen fastnar med huvudet. Räckena bör inte heller ha några tvärgående brädor som barnen kan klättra på. Väljer du att istället bygga ett däck, som byggs direkt på marken och inte blir högre än en halvmeter, klarar du dig oftast utan räcke.Att planera en uteplats 22

Slutligen måste du bestämma dig för vilket material uteplatsen ska byggas i – grus, sten eller trä. Alla material har sina för- och nackdelar, och vilket som passar bäst beror mycket på tomten och huset. Grus kan till exempel te sig bra mot ett gammalt hus eller ett torp, medan hus med granitsockel passar bra ihop med en uteplats av sten. Smaken får avgöra i detta fall.

Även om vi älskar solen, vill man ibland ändå svalka sig i skuggan. Det finns olika sätt att ordna solskydd på sin uteplats. Ett alternativ, som dessutom är dekorativt, är att anordna en pergola, som med tiden får täckas med klängväxter. Ett annat alternativ, som ger skydd snabbare och som kräver mindre omsorg, är en markis. Du kan köpa markiser i Stockholm på Hagasolskydd.se. Med allt detta planerat kan du påbörja bygget av din uteplats, och kommer snart kunna njuta i solen.

 

Taggar: , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 xn--bttrebostad-l8a.se